Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry, Varusmiesliitto ja Suomen Rauhanturvaajaliitto ovat luovuttaneet sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle ja puolustusministeri Carl Haglundille kirjelmän sotilastapaturmalain muutostarpeista.
Muutoksia tarvittaisiin erityisesti kolmeen kohtaan: kuntoutukseen, sotilastapaturman erityisten olosuhteiden huomiointiin ja vuosityöansion korvaustasoon ja päivärahaan.
– Maalaisjärjellä voisi olettaa monikymmenkiloisen varustuksen ja epätasaisen maaston riittävän erityiseksi olosuhteeksi, jossa loukkaantumisriski on korkea. Usein Valtiokonttorin korvauskäsittelyssä nämä seikat jäävät huomiotta ja vammat liian usein katsotaan rakenteellisesta heikkoudesta johtuviksi. Juridisesti tarkasteltuna kaikki vammautumiset eivät myöskään mahdu laissa tiukasti määriteltyyn tapaturmakäsitteeseen, murehtii Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:n puheenjohtaja Alpo Penttinen.
Varusmiespalveluksen aloittavat ja rauhanturvatehtäviin lähetettävät on aina lääkärintarkastuksissa tulkittu terveiksi ja palveluskelpoisiksi. Kuitenkin palveluksessa sattuneet vammat tulkitaan usein Valtiokonttorin käsittelyssä ”vanhoiksi vammoiksi.”
Järjestöt vaativat parannusta myös vammautuneiden kuntoutukseen. Hoidettiinpa kuntoutus ajoissa tai myöhässä, viime kädessä maksajana on aina veronmaksaja. Mitä nopeammin työkyky saadaan palautettua, sitä parempi kaikille.
Järjestöt yhteistyössä. Vastaanotto molempien ministerien luona oli myönteinen ja lakimuutosta luvattiin vauhdittaa. Kuvassa vasemmalta Varusmiesliiton pääsihteeri Jussi Mäkinen, hallituksen jäsen Lauri Tarkiainen ja puheenjohtaja Egzon Delija, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:n puheenjohtaja Alpo Penttinen, Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Tom Asplund (takana), Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:n sihteeri Patrick Häggblad ja hallituksen jäsen Juha Penttinen
niinpä 25 %elin-korko siihen kaatui takuueläke ,,oikeassa ranteessa paha nivel-rikko ja kuolio 76- loukkasin Armeijan palveluksessa tästähän Kela rankaisee **
Valitettavasti kyse ei ole pelkästä Kelan tulkinnasta, vaan ongelma on näköjään takuueläkelaissa: http://plus.edilex.fi/content/kela/fi/lainsaadanto/20100703/#L2
Sotilasvammalain nojalla myönnetty elinkorko on (9 § 10) säädetty ensisijaisena etuutena eläkkeestä vähennettäväksi, vaikka elinkorko on luonteeltaan haittakorvaus eikä ansionmenetyskorvaus.
Työntekijän eläkelaissa oli aikaisemmin aivan samanlainen tulkinta, joka on nyt korjattu, ks. https://www.asevelvollisenavammautuneet.fi/123/ ja siitä aukeavat linkit.
Samanlainen korjaus pitäisi tehdä myös takuueläkelakiin.