Korkeakoulujen syksyn yhteishaku alkoi 7.9. ja päättyy 21.9.

Opiskelupaikalla on merkitystä, jos vammautuu suorittaessaan palvelusta. Ohessa teksti, joka julkaistiin Helsingin Sanomien mielipidepalstalla viime keväänä:

Opiskelupaikka kannattaa hankkia ennen varusmiespalvelusta

Jos palveluksen aikana joutuu vakavaan tapaturmaan, joka johtaa työkyvyttömyyteen, tulevan eläkkeen määrissä voi olla suuria eroja.

Mielipide

Helsingin Sanomat

Varusmiespalvelukseen tai kertausharjoitukseen lähtiessä nuori mies tai nainen ei juuri tule miettineeksi mahdollista tapaturmaista vammautumista palveluksen aikana. Aihe tulee kuitenkin monelle nuorelle tärkeäksi, kun joudutaan anomaan korvauksia tapaturmien hoidon ja ansionmenetyksen takia.

Puolustusvoimat keskeyttää varusmiespalveluksen, jos henkilö ei vammautumisen takia pysty jatkamaan normaalia palvelua. Keskeytyksen jälkeen vamman aiheuttamat hoitokulut ja mahdolliset muut korvaukset siirtyvät Valtiokonttorin vastuulle.

Valtiokonttori saa vuosittain noin 1 500 varusmiespalveluksessa sattuneisiin vammautumisiin ja loukkaantumisiin liittyvää korvausanomusta. Pysyvästi palveluksessa vammautuu vuosittain useita kymmeniä varusmiehiä. Kyseessä on koko loppuelämän kestävä haitta ja invaliditeetti.

Jos kyseessä on työkyvyttömyyteen johtava vakavampi tapaturma, monelle eläkkeen määrä tulee täytenä yllätyksenä. Eläkkeen suuruus riippuu aikaisemmista ansiotuloista tai jos ei ole vielä ehtinyt työelämään, opiskelupaikan mukaisen ammatin alkupalkasta. Jos vammautuneella ei ole opiskelupaikkaa eikä pysyviä tuloja ennen varusmiespalvelusta, eläke lasketaan rahallisesti vaatimattoman vähimmäisvuosiansion mukaan.

Vaikka nuorella olisi kuinka hienot suunnitelmat tulevaisuutensa varalle, ne eivät mitenkään vaikuta tulevan eläkkeen määrään.

Esimerkkinä voisi käyttää kahta luokkatoveria lukiossa. Toisella on jo opiskelupaikka yliopistossa, toinen taas on päättänyt hakea opiskelemaan vasta armeijan käytyään. Molemmat loukkaantuvat vakavasti samassa tapaturmassa. Eläkkeen määrä on opiskelupaikan saaneella aivan toista luokkaa kuin omaa työuraansa vielä suunnittelevalla.

Pelkästään tämän epäkohdan takia opiskelupaikka kannattaa hankkia ennen palvelukseen astumista.

Alpo Penttinen

puheenjohtaja

Jan Johansson

projektipäällikkö

Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry


Suora linkki HS:n sivulle

0